Hardhouten tuintrap

met 'zwevend' bordes

Hardhouten tuintrap van azobé hout

met 'zwevend' bordes en gesloten traptreden...

Hardhouten tuintrap
Hardhouten tuintrap

Hardhouten tuintrap

De houten tuintrap is in nauwe samenwerking met de klant tot stand gekomen. Uitgangspunten waren:

  • Iets dieper bordes
  • Dichte traptreden
  • Minder steile trap
  • Makkelijke toegankelijkheid onder de trap in verband met opslag

Oplossing lag in het zwevend maken van het bordes. De sterkte wordt gehaald uit drie trapbomen. Daar is een halfhout verbinding in gemaakt met op zijn kant liggende planken die over de hele breedte van het bordes lopen. Hierdoor voorkom je het doorzaken van het bordes aan de uiteinden. De trapbomen zijn met ijzeren U profielen verbonden aan de zware ligger van het huis.

Het minder steil maken van de trap is gerealiseerd door 5 treden te maken in plaats van de 4 die het had. Doordat de tuintrap even hoog blijft ontstaat met 1 tree extra minder hoge treden.  De tuintrap komt daardoor iets dieper de tuin in en loopt een stuk makkelijker op en af. 

Met het dichtmaken van de traptreden krijg je een rustiger beeld vanuit de tuin en verdwijnt het zicht naar de opbergruimte achter de tuintrap en voorkom je het eventueel doorzakken van de traptreden. 

Het hout dat is gebruikt is Azobé. Dit is één van de hardste houtsoorten en gaat onbehandeld zo'n 30 jaar mee. Het hout vergrijst zonder behandeling en daar is hier voor gekozen. 

 

Ander voorbeeld van tuintrap

Tuintrap oud
Hardhouten tuintrap